İzmir’den Uzaya Gönderilecek Bitki Deneyinde Hedef: Mikro Yerçekimi Altında Tuzluluka Dayanıklılığı Araştırmak

İzmir’den Uzaya Gönderilecek Bitki Deneyinde Hedef-Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna İzmir’den gönderilecek bitki deneyi kapsamında, dünyada sadece Tuz Gölü’nde yayılış gösteren ve yüksek tuzluluğa dayanıklı olan “Schrenkiella parvula”nın mikro yerçekimi altındaki performansı araştırılacak.

Giriş:-İzmir’den Uzaya Gönderilecek Bitki Deneyinde Hedef

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için geri sayım başladı. Türk astronot Alper Gezeravcı, 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) gidecek ve 10 gün boyunca çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecek. Bu deneylerden biri de İzmir’den gelecek bir bitkiyle ilgili.

İzmir'den Uzaya Gönderilecek Bitki Deneyinde Hedef
Kredi bilgileri: Google

Community-verified icon

Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan bir ekiple birlikte tasarladıkları “Extremophyte” adlı deneyi, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından onaylandı.

Farklı Sorular ve Cevaplar:

Bu deneyde ne araştırılacak?

Bu deneyde, dünyada sadece Tuz Gölü’nde yayılış gösteren ve yüksek tuzluluğa dayanıklı olan “Schrenkiella parvula” adlı bitkinin mikro yerçekimi altındaki performansı araştırılacak.

Bitki neden önemli?

“Schrenkiella parvula”, yüksek tuzluluğa karşı dayanıklılığı nedeniyle uzay araştırmaları için önemli bir potansiyele sahip. Bu bitki, diğer gezegenlerde kurulması planlanan üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek regolitlerin (Ay ve Mars toprağı) iyileştirilmesi ve astronotların çeşitli atıklarının arıtılmasında kullanılabilecek.

Deney nasıl yapılacak?

Deney kapsamında, “Schrenkiella parvula” bitkisi, 10 gün süreyle Uluslararası Uzay İstasyonunda mikro yerçekiminde yetiştirilecek. Bitkinin büyümesi, gelişimi ve fizyolojik özellikleri izlenecek.

Deneyden ne bekleniyor?

Deneyden, “Schrenkiella parvula” bitkisinin mikro yerçekimi altında da yüksek tuzluluğa karşı dayanıklılığını sürdürdüğü sonucunun çıkması bekleniyor. Bu sonuç, uzay araştırmaları için önemli bir kazanç olacak.

Sonuç:

İzmir’den uzaya gönderilecek bitki deneyinin, uzay araştırmaları için önemli bir dönüm noktası olması bekleniyor. Bu deney, “Schrenkiella parvula” bitkisinin mikro yerçekimi altındaki performansını ortaya koyarak, uzaydaki yaşam koşullarının iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

İzmir'den Uzaya Gönderilecek Bitki Deneyinde Hedef Mikro Yerçekimi Altında Tuzluluka Dayanıklılığı Araştırmak
Kredi bilgileri: Google

Community-verified icon

Ek Bilgiler:

  • Deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun önemli bir parçası. Bu deney, Türkiye’nin uzay araştırmalarındaki ilerlemesini gösteriyor.
  • Deney, “Schrenkiella parvula” bitkisinin uzaydaki yaşam koşullarına adaptasyonunu anlamamıza yardımcı olacak. Bu bilgi, diğer gezegenlerde yerleşim kurmak için gerekli olan teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilir.
Rate this post

Leave a Comment